12.5.2017

Linturetki Liminganlahdelle

Tänään vietettiin työpaikan virkistysiltapäivää kevääseen sopivalla tavalla linturetkeillen Liminganlahdella. Ilma oli lähestulkoon keväisen lämmin, aurinko jaksoi paistaa ja ihme kyllä, lumisateeltakin vältyttiin!


Liminganlahti sijaitsee Limingan ja Lumijoen kuntien alueella, noin 35 km Oulusta etelään. Liminganlahti on matala merenlahti, jota ympäröivät avoimet rannat ja ruovikot. Linnuilla on siis aluella mainiot oltavat. Liminganlahdella tavataankin jopa 200 lintulajia, mikä on ihan huikea määrä, kun ajattelee, että Suomessa on kautta aikojen havaittu noin 470 lajia. Liminganlahdella voi siis havaita lähes puolet Suomen lintulajeista.

Meidät kuskattiin ensimmäiseksi Sannanlahden nuotiopaikalle, mistä käveltiin muutama sata metriä lintutornille. Liminganlahdella sijaitsee viisi eri lintutornia, joista suosituin on varmasti luontokeskuksen yhteydessä oleva Virkkulan lintutorni. 


Maisemat tornista ei olleet mitenkään hääppöset. Kuultiinkin myöhemmin luontokeskuksessa, että Liminganlahden tapaiset kosteikot mielletään usein kurjiksi rääseiköiksi, jotka pitäisi kuivattaa maanviljelyskäyttöön. Mutta lintuja maisemien puute ei tuntunut haittaavan, sillä veden äärellä pörräsi vaikka minkälaista höyhenpukuista.

Lintutorni ei sijaitse ihan veden äärellä, joten linnut olivat melko kaukana. Kaukoputki onkin ihan ehdoton kapistus, sillä kiikareillekin linnut olivat turhan etäällä. Kaukoputkella bongattiin muun muassa musta- ja valkovikloja, haapanoita ja jouhisorsia. Tornille saapuessa alue näyttää melko tyhjältä, vain muutamia kymmeniä lintuja siellä täällä, mutta kun kosteikkoa alkaa käymään tarkemmin läpi, huomaakin, että lintuja on jopa tuhansia.

Aina välillä tornin ohi lensi niin joutsenia kuin metsä- ja merihanhiakin. Huikein lentoesitys nähtiin, kun merikotka hätyytti satapäiset kahlaajaparvet lentoon. Parvien yläpuolella kotka heitteli voltteja ilmassa. Pienempien pelottelun jälkeen kotka kaarteli tornin yläpuolelle, jolloin sain napattua siitä kuvan. Myöhemmin huomasin, että kuvaa tsuumaamalla linnun jaloista erottuu erivärisiä renkaita. Mukana olleen asiantuntijan mukaan renkaat kertovat sen, että kotka on syntynyt Perämerellä joskus vuosina 2010-2012. Vähänkö olin intopiukeana, kun mun kuvan perusteella saatiin näinkin paljon selville tästä tietystä linnusta!


Makkaranpaiston jälkeen käytiin vielä tutustumassa Liminganlahden luontokeskukseen. Oon käynyt luontokeskuksessa ennenkin, muun muassa Lintukuvafestivaalien aikaan, joten keskuksen hieno näyttely oli jo tuttu. Luontokeskus sijaitsee peltojen keskellä mutta parhailla bongauspaikoille on ihan lyhyt matka. Itse asiassa luontokeskuksen katollakin sijaitsee tila, josta lintuja voi tiirailla joka suuntaan. Myös Virkkulan lintutorni on vain kivenheiton päässä. Liminganlahti on äärimmäisen helppo luontokohde ja sopii myös esimerkiksi lastenrattaiden tai pyörätuolin kanssa liikkuville. Lintuintoilijoille paikka on ihan ehdoton kohde ja tällaiselle tavallisellekin luontohörhölle paikka tarjoaa mukavasti elämyksiä. Mun 100 lintulajia -haastekin sai jälleen uusia lajeja listan jatkoksi. 

Mukava virkistyspäivä ja ulkoilma tekivät tehtävänsä ja nyt uni painaa silmiä. Siispä taidan siirtyä päivän teeman mukaisesti höyhensaarille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti