1.1.2017

Uuden vuoden ulkoilu Pilpasuolla

Vuodenvaihteen juhlinta sujui meidän laumassa rauhallisesti: kumpikaan koirista ei pelännyt raketteja ja ihmisosastokin keskittyi lähinnä syömiseen. Siispä aamun valjetessa kauniina lähdettiin kävelylle Pilpasuolle, joka sijaitsee noin 20 km Oulusta itään päin. Alueella kulkee ihan mukavasti merkittyjä reittejä ja laavujakin on useampia. Me käveleskeltiin koirien kanssa noin seitsemän kilometrin mittainen reitti, joka kiertää Pilpasuon.  

Lähdettiin liikkeelle Pahalammelta ja kierrettiin reitti myötäpäivään. Vaikka reitti onkin saanut nimensä Pilpasuon mukaan, suurin osa seitsemästä kilometristä kulkee kuitenkin metsässä. Välillä hienoissa kuusikoissa, välillä kuivilla mäntykankailla mutta välillä myös taimikoiden reunaa. Reitin varrelta löytyy myös kivikkoinen muinaisranta, mikä näin talvella oli tietenkin lumen peitossa. Me nautittiin koko rahan edestä auringonpaisteesta ja tuijoteltiin puiden naavapartoja.
 
Reitin hienoimmat maisemat aukeavat kuitenkin avosuolle. Nyt näkymät olivat erityisen hienot, sillä suon päällä leijui usvaa, jonka matalalta paistava aurinko värjäsi kultaiseksi. 
Näin uuden vuoden ensimmäisenä päivänä reitillä oli hiljaista ja nähtiin vain pari muuta kulkijaa. Keväällä auringon paistaessa korkeammalta erityisesti laavuilla käy kuhina, kun kaupunkilaiset tulevat makkaranpaistoon. Myöhemmin keväällä suon valtaavat linnut, jolloin elämä kuuluu ja näkyy. 

Mulla ei ole koskaan ollut tapana tehdä uuden vuoden lupauksia. Nyt kuitenkin päätin, että meidän lauma retkeilee enemmän eikä vähiten sen takia, että tänä vuonna juhlitaan 100-vuotiasta Suomea. Mikäs sen parempi tapa juhlia kuin tutkailla meidän kaunista luontoa! Viimeiset pari vuotta ovat menneet melko tiiviisti talon rakentamisessa ja muissa oheisprojekteissa, eikä energiaa ei ole oikein riittänyt muuhun. Koirien kanssa tulee tietenkin ulkoiltua mutta onhan se eri juttu lähteä välillä uusiin maisemiin kuin aina tallata samoja lenkkipolkuja. Ja retkelle lähtiessä saa tietenkin ottaa eväät mukaan!
Myös koirat tykkää retkeilystä (ja eväistä)

Mukavaa alkanutta uutta vuotta! Olkoon tämä vuosi retkeilyn vuosi.

2 kommenttia: