23.7.2016

Pihasuunnitelma

Ollaan vihdoinkin parin viime viikon aikana päästy käsiksi meiän pihaan, joka on rehellisesti sanottuna aika kauhia.
Piha on tällä hetkellä täynnä erinäisiä kasoja ja läjiä.

Ennen tontin raivausta ja rakentamisen alottamista mietittiin hyvin tarkkaan, miten talo, talli ja muut rakennukset asemoidaan tontille. Tiedossa oli jo, että kasviuone, liiteri ja savusauna rakennetaan jossain vaiheessa. Myös koiran häkki piti mahduttaa tontille. Tontilla riittää kyllä kokoa, mutta yli puolet jää tien toiselle puolelle, eikä sille puolelle saa rakentaa. Lisäksi rakennuskelpoinen puoli tontista on hankalan mallinen, lähestulkoon kolmio. Minä asetin vielä omat haasteeni, sillä olin sitä mieltä, että tonttia raivataan rakentamisvaiheessa mahollisimman vähän, koska tontilla kasvoi mahtavan isoja kuusia ja mäntyjä. Kun kaivurimiehet ystävällisesti väistelivät puita (ja ihmettelivät mun veljelle, että mikä puunrakastaja tämä emäntä oikein on), ollaan nyt todettu, että kaatahan ne pittää. Eli moottorisaha on huutanut kuluneina iltoina.

Piharakennusten asemointi oli loppujen lopuksi heleppoa. Pihaa reunustaa isot puut, joten valittiin aurinkoinen kulma kasvihuoneelle. Savusaunan puolestaan tulee paikkaan, missä suojaetäisyydet talosta ja tontin rajasta toteutuvat. Paikka on kaikin puolin hyvä, vähän talon takana kauniin kankaan laidalla. Liiteri rakennetaan talon ja tien väliin, jolloin se toimii samalla näkösuojana takapihalle.

Savusaunan hirret sahautettiin tontilta kaadetuista puista mutta liiterin puut piti kaataa isän metästä, koska meiän puut on vähän turhan jykeviä liiteriin. Myös kasvihuoneeseen on vanhat ikkunat varastossa eli piharakennukset on rakentamista vaille valamiit!
Ei nämäkään ihan normikokosia liiteripuita ole.

Pihasta tehdään kasvien osalta suhteellisen helppohoitoinen: vain vähän kukkasia ja sitten paljon marjapensaita ja omenapuita! Ainakin viinimarjapensaita pitää olla ja haaveilen myös pensasmustikasta. Omenapuiden lisäksi olisi kiva laittaa jotain vähän erikoisempia hedelmäpuita, esimerkiksi kirsikoita tai luumuja.
Tien laitaan pensasaita, etuvasemmalle kasvihuone ja sen taakse hedelmäpuita.

Suurin osa pihasta jää soralle tai nurmikolle. Haaveilen tontin yhdelle kulumalle nurmikon sijasta jotain ketomaista aluetta: ois kivemman näköistä ja kaikenmaailman pörriäisille monipuolisempaa ihmeteltävää. Tien laitaan istutetaan pensasaita mutta ei vielä tiietä, mitä sorttia. Kuusi passais maisemaan hyvin ja antais näkösuojaa talavellakin mutta en halua kovin korkiaksi kasvavaa aitaa. Myöskään jatkuva leikkaaminen ei houkuta (luulen, että niissä omppupuissa on tarpeeksi).

Tämän hetken urakka on kuitenkin takaterassin rakentaminen. Raskain työvaihe on jo takana, sillä kuopat on kaivettu. En voi suositella kenellekään kivisen maan kaivamista 25 asteen helteessä. Mutta kyllä sitä mielellään hikoili, kun sielun silmin näin jo meiät nauttimassa aamupalaa auringossa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti